Suomen kielen oikeinkirjoitusvinkkejä

Minulla ei ole mitään varsinaista koulutusta suomen kielestä lukuun ottamatta peruskoulun ja lukion normaalia äidinkielen oppimäärää. Tein nämä sivut muistiinpanoina itselleni, kun kävin läpi virkistyksen vuoksi Mervi Murron Apulainen-oikeakielisyysopasta. Mitään sen syvällisempää näihin sivuihin ei sisälly.

Alla on käyttämäni lähteet. Mikäli kyseessä on internet-sivu, on kullakin vinkkisivulla aina mainittu, minä päivänä ko. lähdettä on käytetty. Mikäli jotakin kohtaa ko. internet-sivulla on päivitetty sen jälkeen, kun olen sitä hyödyntänyt, saattaa vinkkisivulla olla vanhentunutta tietoa. Samoin tietenkin kirjoissa saattaa olla tietoa, joka on jo vanhentunutta (vanhin lähde vuodelta 1982).

[1] Hellevi Arjava: Neuvokas (1986)
[2] Mervi Murto: Apulainen (1992)
[3] Rauni Vornanen: Nykysuomen oikeinkirjoitussanakirja (1982)
[4] Kielitoimiston internet-sivut
[5] Internetixin internet-opas asiakirjoittamiseen ja kielenhuoltoon
[6] Jukka Korpelan lainausmerkkiartikkeli internetissä
[7] Kielikello 1/2003
[8] Pirkko Leino: Kieleen mieltä — hyvää suomea (1988)

Päälähteenä on ollut Mervi Murron Apulainen. Olen hyödyntänyt Mervi Murron opasta aika lailla suoraan ja käyttänyt muita lähteitä vain avustavina. Näissä vinkkisivuissa on siis tekijänoikeudellisessa mielessä hyvin pitkälti kyse kopiosta. Olen saanut Mervi Murrolta 4.11.2003 luvan julkaista nämä sivut internetissä.


(Nota bene: Jos kehykset eivät näy, paina tätä.)